### Growing Post for the week of May 15th to 20th (Due Tuesday May 23rd)

b)Create an algebraic formula based upon the problem above

c)If Jack just turned 8 years old this month and Jack continues to buy the same amount of baseball cards each month, how many baseball cards will jack have when he turns 12?

Question #2: Use the chart to figure out the questions below.

Jackie is planning on having a pizza party with some of her friends. She is trying to figure out how many pizza’s to order. She knows that each pizza has six slices of pizza.

a)If Jackie thinks that there will be four people at the party (counting herself) how many pizza’s should she order?

b)If two more people show up at the party how many more pizza’s does she need to order?

Question #3: Answer the questions below based upon this information

Kathy has $20 in her savings account. Each month she adds another $15 to her savings account. In order to calculate how much money she will have in one year Kathy has created this algebraic formula: 20 + 15n = Savings amount

a) Calculate how much money Kathy will have in one year

b) Suppose Kathy counted wrong and she really has $25 in her account instead of $20. Change the algebraic formula to reflect this miscalculation.

Question #4: Solve the following equations. Show all of the steps that are needed.

a) 3n + 4n + 7 = 2n + 12

b) 8n – (4 + 9) = 11

c) (8 – 3 )n + 7n + 8 = 4n + 40

Have fun with the growing posts everyone!

## 3 Comments:

#1 T-CHART

a) number of cards/ months

180 / 1

205 / 2

230 / 3

255 / 4

280 / 5

b) 180 + 25(3) = 255

c) 12 - 8 = 4 12 x 4 = 48

25 x 48 = 1200

He will have 1200 cards by the time he turns 12.

#2

a) 4 = 12 slices

12 % 6 = 2 pizza's

Jackie should order 2 pizza's.

b) 18 % 6 = 3 pizza's

3 - 2 = 1

Jackie should order 1 more pizza.

#3

a) 20 + 15(12) = 200

Kathy will have $200 in one year.

b)25 + 15(12) = 205

Kathy would have $205 in one year. if she really had $25.

#4

a) 3n + 4n + 7 = 2n + 12

3n + 4n = 2n + 12 - 7

3n + 4n = 2n + 5

3n + 4n - 2n = + 5

5 % 5 = 1

n = 1

b) 8n - (4 - 9) = 11

8n = -- (4 - 9) + 11

8n = 24

24 % 8 = 3

n = 3

c) (8 - 3)n + 7n + 8 = 4n + 40

5n + 7n + 8 = 4n + 40

5n + 7n = 4n + 40 - 8

5n + 7n - 4n = 40 - 8 = 32

32 % 8 = 4

n = 4

By maximus, at 5/22/2006 7:34 PM

for the 3rd growing post, do we just add to this one?

By angelic72, at 5/23/2006 5:36 PM

Mr. Reece please check my corrections for questions 1b, 2a, & 2b. My corrections are in italic formation.

By marielleD_, at 5/24/2006 6:30 PM

Post a Comment

<< Home